Hönsen

Vi erbjuder försäljning av:


  • Matägg (Mer info under Gårdsbutik)
  • Avelsägg (raser kan variera, se nedan)
  • Kycklingar
  • Ungdjur
  • Värpfäriga höns
  • Uthyrning av höns
  • Hjälp med kläckning av ägg


Pris avelsägg: 20kr/styckRaserna kan variera. Just nu finns avelsägg tillsalu från:

Silveruddsblå / Isbar

Isbarerna är trevliga höns som värpar bra. Äggen är normalstora och färgen varierar mellan grön, brungrön och blågrön, bra värpare. Höna och tupp är önskvärt helgrå i fjäderdräkten men både vita och svarta isbar förekommer. Den grå färgen är svår att styra vid avel eftersom de vita och svarta anlagen finns kvar.


Vi har både blå och spättade hönor. Vi upplever rasen som trevlig, pigg och nyfiken.Just nu kläcks det mycket kycklingar!


Skicka gärna en förfrågan.


Pris: 60kr/st


Vid köp av 10st eller fler:  50 kr/st


Priset gäller när kycklingarna är 1 vecka gamla, sedan läggs det på 10kr/vecka.

Araucana är en tung hönsras från Chile som togs till Europa på 1500-talet. Den är uppkallad efter en indianstam i Chile, araucan. Rasen kännetecknas av att den saknar stjärtfjädrar och av att dess ägg är turkosa. Helst ska den även ha utstående fjädrar, likt en liten tofs eller kvast, vid öronskivorna. En dvärgvariant av araucanan togs fram i Tyskland. Rasen är en bra värpare som värper turkosa ägg.


En höna väger omkring 2 kg och en tupp väger 2-2,5 kg. För dvärgvarianten är vikten för en höna cirka 650 gram och för en tupp 700 gram. En stor höna värper ägg som väger ungefär 65 gram och hönor av dvärgvarianten värper ägg som väger ungefär 25 gram.


Hönorna har stark ruvlust och ruvar villigt fram kycklingar, dock är de mindre noga med att se efter dem.


Här hemma på gården upplever vi dom som väldigt lugna, personliga och snälla höns.


Maran

Maran är en tung hönsras som härstammar från den franska byn Maran. Maran är en så kallad kombinationsras, det vill säga den är både en god köttras och en bra värphöna. Det finns även en i Frankrike framavlad dvärgversion.


Maran finns i flera olika färgvarianter. En höna väger 2,5 till 3 kg och en tupp väger 3,5 till 4 kg. För dvärgvarianten är vikten för en höna cirka 900 gram och vikten för en tupp cirka 1 kg.


Utmärkande för maran är att äggen har en mycket mörkt brun skalfärg.. Äggvikten är cirka 65 gram för ägg från en stor höna. För dvärgvarianten är äggvikten cirka 40 gram.


Hönorna har medelgod ruvlust. Kycklingarna ses väl efter av hönan och växer snabbt, de är jämförelsevis tåliga och robusta av sig, men blir fullt befjädrade relativt sent. En höna börjar värpa vid en uppnådd ålder av cirka 6 månander.


Rasen anses ha ett lugnt temperament, men kan vara något skygg.


Här hemma på gården upplever vi Maranerna som lite avvaktande men ändå intresserade. Vi har Gökfrägade Mrande med guldhals, dock ej färgrena. Det kommer även finnas kopparfärgade längre fram.


Just nu går raserna mer fritt på gården och det är bara maranerna som hålls rasrent! Det finns möjlighet att köpa avelsägg från balndrashöns för 10 kr/st. 

Kontakt

Karlströms stall och maskinstation

Kråkerum 115

37374 Jämjö


Markus@k-sm.se

Isabelle@k-sm.se

0705-101850, 0708-245103